Ga terug

Wat zijn de kosten van pensioenadvies?

Kantoor met mensen van een bedrijf

Pensioenadvies is niet goedkoop. Je betaalt voor het volledige advies normaal gesproken al snel zo’n €1.500,- euro. De kosten lopen op zodra jouw situatie complexer wordt. Bij LaaterDirect kun je al terecht voor pensioenadvies vanaf €750,-. Dat komt doordat we ons adviesproces voor een groot gedeelte hebben geautomatiseerd. We vertellen je er graag meer over.

Waar komen de kosten van pensioenadvies vandaan?

Het geven van pensioenadvies is tijdsintensief en nauwkeurig werk. Pensioenadvies mag je namelijk niet zomaar geven. Om ervoor te zorgen dat jij gedegen en onafhankelijk advies krijgt bestaan er allerlei regels waaraan adviseurs zich moeten houden. Dit wordt gecontroleerd door de AFM (Autoriteit Financiële Markten). De adviseur moet aardig wat stappen doorlopen om ervoor te zorgen dat het advies aansluit op jouw huidige situatie en je situatie in de toekomst. Bovendien is het pensioenlandschap erg complex en veranderlijk. Dit alles zorgt ervoor dat pensioenadvies kostbaar is. Dit laat echter ook direct zien hoe belangrijk het is om goed advies te krijgen. Het kost je nu misschien wat, maar uiteindelijk kun je door middel van gedegen advies juist veel geld besparen.

Belangrijke stappen binnen het adviesproces

Bij het geven van pensioenadvies komt aardig wat kijken. Om jou te beschermen moet de adviseur bijvoorbeeld:

  • Inventariseren hoeveel kennis je al hebt. Als er kennis ontbreekt, dan moet de adviseur zoveel mogelijk uitleg geven.
  • Inventariseren hoeveel ervaring je al hebt. Als je weinig ervaring hebt, dan moet de adviseur zoveel mogelijk begeleiding bieden.
  • Jouw doelstellingen helder krijgen. Moet de aandacht meer naar het verzorgingselement of meer naar de beloning?
  • Achterhalen hoeveel risico jij als werkgever wilt nemen.
  • Inschatten hoeveel risico jouw werknemers willen nemen. 
  • Achterhalen welke regeling past bij de werkgever en de werknemers. Denk aan de verdeling tussen sparen en beleggen en groen en niet groen.
  • Vaststellen of een werkgever niet verplicht onder een pensioenfonds valt volgens de wet. In sommige branches is het verplicht om je bij een specifiek pensioenfonds aan te sluiten.
  • Checken of jij als werkgever in staat bent om de regeling te betalen en te blijven betalen. Hiervoor moet een adviseur van het AFM jaarrekeningen opvragen.

LaaterDirect: pensioenadvies tegen de laagste kosten

Ook bij LaaterDirect moeten wij ons aan de wetgeving houden. Waardoor ons advies dan zoveel goedkoper is dan bij andere aanbieders? Dat komt doordat wij een groot gedeelte van het adviesproces geautomatiseerd hebben. Voor veel kleinere bedrijven zet je als adviseur eigenlijk steeds dezelfde stappen. Dat moest volgens ons slimmer kunnen. Zo ontstond het idee voor LaaterDirect: een online tool die deze stappen samen met jou doorloopt. Zo krijg je gedegen advies (volledig goedgekeurd door de AFM), tegen de laagste kosten in de markt.

Meer weten over digitaal advies van LaaterDirect? Lees hier hoe het werkt.